Quantcast
Channel: Outdoors Archives - Reisvormen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Into the Glacier op IJsland

$
0
0

Into the Glacier is een relatief nieuwe excursie op IJsland, die waarschijnlijk bij velen op de bucketlist staat. En dat is niet zonder reden, want een kijkje nemen in een gletsjer is natuurlijk niet iets wat je zomaar even doet. Tijdens mijn laatste bezoek aan IJsland kreeg ik de mogelijkheid deze excursie te maken en voelde ik hoe het is om je letterlijk middenin een enorme ijsmassa te begeven.

Het mooie aan IJsland is dat je al met drie uur vliegen in een compleet andere wereld staat. Een wereld van naar zwavel ruikende pruttelpotjes, sprookjesachtige watervallen en ijs. Héél veel ijs. Op IJsland bevinden zich meerdere gletsjers, waarbij de IJslanders er alles aan doen om dit natuurspektakel zo toegankelijk mogelijk te maken voor hun bezoekers. Zo kun je bijvoorbeeld een gletsjerwandeling maken, maar ook gaan ijsklimmen of een sneeuwscootertocht maken op de gletsjer.

Om nog een stapje verder te gaan, besloot een aantal IJslanders het concept ‘Into the Glacier’ te ontwikkelen. Hierbij is er een tunnel van ijs die je diep de gletsjer in voert. Alhoewel het geheel nogal simpel lijkt (je bouwt een ijstunnel en klaar) heeft de voorbereiding voor deze attractie jaren gekost. Niet alleen moesten er diverse vergunningen geregeld worden, maar ook moest de veiligheid voorop staan. Toeristen een gletsjer in brengen, is namelijk niet zomaar iets. Na veel berekeningen werd uiteindelijk een locatie op de Langjökull gekozen, een gletsjer in het IJslandse binnenland op ongeveer twee uur rijden van Reykjavik vandaan.

Mijn tour begint ’s ochtends al vroeg en alhoewel het een latertje was gisterenavond, maakt het me niet zoveel uit dat ik slechts een paar uur geslapen heb. Het is nog donker buiten en aangezien de rit naar Husafell nog zo’n anderhalf uur duurt, kan ik in de bus een beetje bijslapen. Wanneer het licht wordt, zijn we inmiddels bij de Hraunfossar aangekomen voor een eerste stop. Deze ‘lavawaterval’ is een prachtig voorbeeld van de bijzondere natuur op IJsland: water stroomt hier uit een lavaveld de rivier in. Ondanks dat het schemert, ben ik er behoorlijk van onder de indruk.

Vanuit hier rijden we door naar Husafell voor een korte stop en uiteindelijk stappen we hier over op een soort van ‘monster truck’ die ons naar de ingang van Into the Glacier zal brengen. Het voertuig staat hoog op de wielen en heeft overal ramen zodat we naar buiten kunnen kijken. Helaas is het zwaar bewolkt buiten en zien we weinig. Eenmaal op het ijs aangekomen, hobbelen we flink wat af. De bestuurder staat in constante verbinding met andere trucks om te kijken waar het beste gereden kan worden. Je bevindt je immers op een ijsmassa die constant in beweging is. Alhoewel we af en toe flink hobbelen, komen we na zo’n 45 minuten bij de ingang van de gletsjertunnel aan.

Met deze enorme wagens rij je naar de gletsjer

Bovenop de gletsjer waait het ontzettend hard en we worden vriendelijk verzocht van de truck direct de tunnel in te gaan. De eerste honderden meters zijn bizar: er zijn matjes neergelegd die ervoor zorgen dat je niet uitglijdt terwijl je dieper en dieper het ijs in loopt. Na een paar minuten komen we bij een soort van open ruimte met banken waar we onze gidsen ontmoeten en stijgijzers aangemeten krijgen. Je kunt deze onder je eigen schoenen binden om te voorkomen te dat uitglijdt. Niet veel later beginnen we aan onze wandeling door de ijstunnel.

Sneeuwscooters staan ook klaar

Wat kan ik ervan zeggen? Het is ontzettend bijzonder. Ik ben enorme fan van gletsjers en altijd geïnteresseerd in de beweging, het ontstaan en dergelijke. We maken een wandeling van ongeveer een uur door de ijstunnels en krijgen uitgebreid uitleg over het ijs, de verschillende soorten ijs en het ontstaan van de gletsjers op IJsland. Onderweg zijn er diverse plekken waar we even stoppen voor een foto. Op een bepaald punt staan we zo’n 25 meter onder het oppervlakte van de gletsjer en bevindt er zich onder ons nog eens een 200 meter dik pak ijs. Zo’n bizar idee! Onderweg krijgen we nog enkele feitjes te horen over onder meer het ontstaan van de tunnel.

Even op de foto in de ijstunnel

De gletsjertunnel gaat maar door

De totale making of van Into the Glacier bedraagt zo’n vier jaar, waarvan het uitgraven van de tunnel zo’n anderhalf jaar in beslag nam. Gedurende deze periode werkten er 4-8 mensen non-stop in de tunnel en werd er zo’n 5.500 kubieke meter ijs uit de gletsjer gehaald. De tunnel is in totaal zo’n 500 meter lang en is hiermee de langste ter wereld in zijn soort

Een vraag die mij vooral bezig hield, was dat een gletsjer natuurlijk altijd in beweging is en hoe het dan mogelijk is dat de tunnel nog steeds bestaat. Het antwoord dat ik hierop krijg van onze gids, is dat ze de locatie zorgvuldig hebben gekozen. Dit deel van de Langjökull is slechts heel beperkt in beweging, omdat we erg ver en diep in het ijs zitten. De delen van een gletsjer die het meest in beweging zijn, liggen vaak dichterbij het einde van de ijsmassa. Er is berekend dat, met de huidige snelheid van bewegen, de tunnel zo’n 15 jaar kan blijven bestaan in zijn huidige vorm.

Na ongeveer een uur in het ijs te hebben doorgebracht zijn we weer terug bij de ingang, die overigens regelmatig opnieuw uitgegraven moet worden. Wanneer ze dit niet zouden doen, zou je al binnen afzienbare tijd de ingang van de tunnel niet meer kunnen vinden.

Klaar voor vertrek

Het is tijd om de gletsjer te verlaten. We hobbelen weer terug over het ijs naar Husafell en uiteindelijk terug naar Reykjavík. Hier aangekomen kan ik nog nauwelijks bevatten dat ik vandaag daadwerkelijk in een gletsjer heb gestaan, zonder dat ik me op welk moment dan ook angstig heb gevoeld.

De attractie Into the Glacier is het hele jaar geopend en is als dagexcursie te maken vanuit Reykjavík. De duur van de excursie is zo’n 9-10 uur. Mocht je al in Husafell zijn, dan kun je er ook voor kiezen om vanuit mee te gaan met de excursie, die dan ongeveer 2-3 uur duurt.

 

 
 

The post Into the Glacier op IJsland appeared first on Reisvormen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10